Categorieën
reizen

Maakt trapondersteuning lui?

Elektrisch fietsen is verslavend gemakkelijk

Tot dit jaar had ik nog nooit op een fiets met trapondersteuning gereden. Sinds mei 2017 fiets ik vaak met een Urban Arrow bakfiets met trapondersteuning. Een jaar lang mag ik de fiets als ‘ambassadeur’ van Urban Arrow gebruiken.

De bakfiets bevalt nog steeds erg goed. Het fietsen met een elektrische bakfiets ook. Maar toch hangen er nadelen aan het fietsen met een elektrische fiets…. Ik heb daar zo mijn (duurzame) principes voor.

Fietsen met trapondersteuning: makkelijk, snel en verslavend

Eenmaal gewend aan een elektrische fiets staat de verleiding op de loer…. De verleiding om zo min mogelijk van je eigen energie kwijt te raken aan het fietsen. Of om sneller op je bestemming te zijn. Eigenlijk hetzelfde idee waarom een auto verslavend kan zijn.

Een e-bike is ‘groener’ dan een auto

Met een elektrische fiets verbruik je minder energie. In tegenstelling tot een auto heb je geen benzine nodig. En je hoeft minder massa te verplaatsen want een fiets weegt maar weinig.

Groen. Duurzaam. Dat zijn termen die als gelijken klinken. Toch is het wat anders.

Groen is een term die vaak gebruikt wordt om aan te duiden dat iets milieuvriendelijker is. Het is bijvoorbeeld van gerecycled materiaal gemaakt, gebruikt minder energie dan een soortgelijk product of een batterij die wordt opgeladen door op zonne-energie.

Duurzaam geeft aan dat iets bijvoorbeeld werkt op zonkracht. Zoals de was in de zon laten drogen. Of leven in een kas zodat je de zonkracht als directe warmtebron benut. Of douchen met regenwater in plaats van die groene waterbesparende douche.

De Hjerte Folger familie is een mooi voorbeeld van direct gebruik van zonkracht:

Wandelen is duurzamer?

Maar de snelste manier is het niet. Wandelen naar je bestemming past niet volledig in deze maatschappij: te grote afstanden of tijdsdruk liggen op de loer. De fiets is lokaal een mooi alternatief en alsnog een stuk minder belastend voor het milieu.

Elektrische trapondersteuning vs volledig op eigen kracht.

Voor de fiets is natuurlijk wel materiaal nodig. Voor een elektrische fiets nog wat meer. Een fiets is een aankoop die je tig keren kan gebruiken. Dat maakt het al wat duurzamer in mijn ogen. Vanuit duurzaam oogpunt kleeft er wel een nadeel aan een elektrische fiets: zodra je aan elektrische ondersteuning begint blijf je consumeren. Namelijk stroom. Je moet je de accu geregeld opladen.

Hoe duurzaam is het moeten opladen van een fiets?

Het liefst ga ik voor producten waar ik alleen mijn eigen lichaamskracht voor nodig heb.

De hogere snelheid vind ik anderzijds erg aantrekkelijk. Zeker in een druk gezin is een stukje tijdswinst erg fijn! En ach…ik bezit geeneens een auto dus daarop spaar ik ook het milieu. Een stilstaande auto voor de deur die alleen ik gebruik vind ik helemaal zonde.

Andere fietsen: een fiets met zonnepanelen of opwinden

Een fiets met trapondersteuning met zonnepanelen is misschien toch ook wel wat. Mijn buurman van Stadsimkerij Hengelo heeft een dakje van zonnepanelen op zijn bakfiets gemaakt, het werkt goed en beschermt gelijk tegen de regen.

Mooie houten bakfiets met zonnepanelen van Stadsimkerij Hengelo.

Een ander groen alternatief is een fiets met opwindbaar achterwiel.

Minder beweging met een elektrische fiets

Door te fietsen kom je aan je nodige lichaamsbeweging. Alhoewel trapondersteuning op een fiets wordt gezien als een duwtje in de rug merk ik dat veel mensen deze vaak op boost zetten. Je ziet simpelweg aan hun houding dat ze vrijwel geen inspanning leveren.

Mijn insteek is om het te minimaliseren naar eco. Eco is de laagste stand op de Urban Arrow bakfiets. Ongemerkt klik ik deze soms toch omhoog. Dat zijn momenten van haast. Maar ook momenten waarop ik gewoon even lui ben. Dan speelt gemak een grote rol.

Het voelt als schijn. Jezelf voor de gek houden. Je komt vooruit en je bent er sneller dan zonder dat duwtje in de rug. Ik merk zelf dat mijn spieren er verwend van raken. Het kan fijn zijn zo’n elektrische fiets te hebben staan maar het triggert mijn luie ik.

Wat vind jij?

Is fietsen met een elektrische fiets wel goed voor je conditie?

Rijd jij met een elektrische fiets of heb je een fiets zonder trapondersteuning? Hoe kijk jij er tegenaan? Merk je ook dat je sneller geneigd bent uit gemak je elektrische fiets te pakken?

Ter afsluiting van dit blog een inspirerend fietsfilmpje

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie