Categorieën
kinderen reizen

Luiertas of rugzak?

Is een luiertas wel handig voor onderweg? 

Kind nummer 1 was op komst. “Oh jee, ik word moeder! Wat voor babyspullen heb ik nodig? En wat voor luiertas?”

Wat voor babyspullen? En kan ik mijn luiertas als rugzak gebruiken?

Iedereen kwam met goedbedoelde adviezen. Over handige babyspullen in huis maar ook over handige babyspullen voor onderweg. Vooral als onervaren nieuweling kwam er veel op me af. Zo ook de aanschaf van een luiertas. De vraag “welke luiertas is handig?” speelde niet de hoofdrol. Ik vroeg me juist af of ik mijn rugtas als luiertas zou kunnen gebruiken?

Ik vind een rugzak fijner zitten

Ik heb liever een rugzak. Van schoudertassen ben ik minder fan. Van een schoudertas krijg ik pijn aan mijn nek als ik een dag op pad ben. Geef mij maar een stoere rugtas. Rugzakken zitten lekkerder omdat je ze symmetrisch draagt. En ze bengelen niet zo op en neer als je snel door moet lopen.

Iedereen een luiertas

Maar goed. “Er zal vast wel een belangrijke reden zijn waarom een luiertas zo handig is. Alle ouders in mijn omgeving hebben er immers ook een.” Dat was mijn redenatie om ook een luiertas te kopen.

Het werd een chique Kippling luiertas. Een neutrale kleur, zodat we geen extra luiertas voor mannen hoefden aan te schaffen. We kregen deze van mijn schoonmoeder: Een gevulde luiertas als kraamcadeau. Superblij waren wij ermee. En met die nekpijn zou het wel goed komen. We konden immers de luiertas aan de kinderwagen hangen.

Een luiertas kun je aan de kinderwagen hangen 

Zo gezegd zo gedaan. De luiertas hing standaard aan de kinderwagen. Maar toch gebruikten we de luiertas te weinig…..

Zodra wij met de trein en baby op pad gingen namen wij de rugzak mee. Dat was met het vele overstappen in liften en treinen toch wel zo makkelijk. Als je snel door moet lopen hangt een luiertas in de weg. Bovendien had ik voor mijn gevoel meer overzicht in de rugzak dan in de luiertas.

Op de rustigere momenten hingen we de rugzak trouwens weer aan de kinderwagen. Tegenwoordig hang ik de rugzak aan de buggy, ook daar is geen luiertas voor nodig.

Ook een rugzak kun je aan een buggy hangen. Of kinderwagen. 

Sinds wij voor het eerst met onze baby gingen fietsen namen we de rugzak nog vaker mee. Want fietsen met een rugtas is makkelijker. En als je daarna op stap gaat met een drager of draagdoek is een rugzak ook ideaal.

Is een luiertas handig in de trein?

Omdat we bewust geen eigen auto hebben doen we alles met het openbaar vervoer. Of te voet, of fietsend. Dat stelt andere eisen aan je spullen. Het fietsen met een baby was trouwens ook niet zo vanzelfsprekend meer: Fietsen met een newborn kan dat?

Verschonen in de trein

Rennen is niet fijn met een standaard luiertas

Wie met het ov reist loopt veel. Dat zul je vast wel eens gehoord hebben, of ervaren. Ook zijn er vaker gehaaste momenten. Als je je trein wilt halen moet je soms wat meer doorlopen. Dan zijn bengelende spullen storend. Net zoals een tas die niet lekker zit. Of een tas waarvan je een zweetrug krijgt.

Dat is het verschil tussen reizen met de trein en reizen met de auto. In de auto is het zoals het is. Lopen is nauwelijks nodig. Alleen de afstand van de parkeerplaats naar je bestemming doet ertoe. Op de weg sluit je als automobilist gewoon aan op de auto’s voor je. Rennen hoef je niet te doen. Aan comfort van producten stel je andere eisen.

Andere reisstijl. Andere producteisen.

Mijn punt: reizen met de auto en reizen met de trein zijn verschillende manieren om ergens te komen. En dat maakt dat het praktische aspect van hetzelfde product niet altijd gelijk opgaat. Babyspullen die in de kofferbak passen zijn voor een treinreiziger niet altijd als vanzelfsprekend net zo handig. Denk maar aan die brede kinderwagen in de trein: daar kom je de coupe niet mee in. Maar hij past wel goed in de kofferbak. Fijne spullen maken het reizen leuker en makkelijker.

Wat goed in de auto past is niet logischerwijs altijd handig voor een treinreiziger. 

In combinatie met een draagdoek

Ik ben steeds vaker een draagdoek gaan gebruiken. Onderweg zijn met een draagdoek of op pad gaan met een kinderwagen. Dit maakt ook een verschil in wat fijn is om mee te nemen.

In het begin gebruikte in nog vaak een kinderwagen. Ik had een rekbare doek maar die was niet fijn. Op een bepaald moment ben ik onze baby heel vaak gaan dragen met een geweven draagdoek. (Hij heeft een lange tijd last van reflux gehad. En juist door het dragen had hij veel minder last van reflux. Het dragen gaf ons beiden meer rust. Bovendien stimuleert dragen de borstvoeding wat in mijn geval handig was.)

De luiertas heb ik tot een maand of 3 nog regelmatig gebruikt. Op de momenten dat ik de draagdoek gebruikte greep ik toch weer naar mijn oude vertrouwde rugzak. Die bengelde tenminste niet bij elke stap die ik zette. En ik kreeg er geen pijn van in mijn nek en rug. Het is een echte trekkingrugzak: zo’n rugtas met gespen bij de heup en borst. En een gebogen rugpand waardoor het ook in de zomer heerlijk luchtig bleef.

Hierbij moet ik wel zeggen dat als de rugzak goed gevuld was ik dan ook echt niet zonder zo’n trekkingrugzak met banden kon.

Hoe kun je een rugzak als luiertas gebruiken?

Je kan er natuurlijk alle babyspullen los in doen. Maar dat geeft wel een boel chaos. Vooral als je nog meer spullen mee wilt nemen omdat je een dagje weg gaat.

De voordelen van een luiertas

Het voordeel van luiertassen is dat ze verschillende vakken hebben. En vaak is (een deel van) de binnenkant lekbestendig. Maar dat is niet perse nodig. Door een losse wetbag in je rugtas mee te nemen heb je altijd iets bij voor het geval je iets nats hebt om op te bergen. Lekgevoelige spullen zoals een flesje zou je preventief al in wetbag kunnen doen. Of in een zijvak waar deze altijd rechtop staat. Zo vermijd je dat de hele inhoud nat zal worden.

Bakjes zoals die van kids conserve zijn erg handig. Het is een eenmalige investering waar je oneindig lang plezier van hebt. Vanaf de babyfase tot aan volwassenheid. Deze bakjes kunnen tegen een stootje en onderdelen breken niet af. Ze zijn al tig keer mee geweest in onze rugzakken en hebben een lange fietsvakantie met kamperen doorstaan.

En wat betreft de extra vakken: zelf ben ik fan van een rugzak met ondervak. Daar stop ik alle babyspullen in zoals luiers, wetbag, reservekleding, verschoonmatje, doekjes en een stuk speelgoed. Verder zijn open zijvakken ideaal om een fles water, een banaan en een doekje in te stoppen. Spullen waar je snel bij wil kunnen of gevoelig zijn om geplet te worden. In het hoofdvak stop ik mijn eigen spullen.

Welke rugzak gebruik ik?

Momenteel gebruik ik een rugzak van het merk Deuter. Eentje met gebogen en volledig open rugpand. Wat mij betreft is zo’n rugpand een must. Het lucht lekker door. En ik kan als het nodig is er iets tussen proppen zoals een jasje. Dat maakt het makkelijk om eventjes iets weg te kunnen stoppen.

Mijn portemonnee (eigenlijk een mini leren tasje met hengsel) kan ik goed in het laptopvak kwijt. Vanuit die plek kan het er ook niet gemakkelijk ongemerkt door een ander meegenomen worden. En op momenten dat ik de portemonnee veel nodig heb hang ik hem los om mijn nek.

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie