Categorieën
reizen

Een bakfiets met twee of drie wielen?

Dat vond ik maar een lastige vraag. Uiteindelijk weet ik uit ervaring: de keuze voor een bakfiets met twee wielen of een balkfiets met drie wielen hangt af van je persoonlijke situatie en verplaatsingsbehoefte. Ik rij het liefst met een bakfiets met twee wielen. Waarom?

Gezin zonder auto

Wij hebben geen auto. De bakfiets zie ik als mijn ‘auto’. Ik gebruik deze voornamelijk om samen met mijn zoontje van a naar b te rijden. Dat gaat gemiddeld om afstanden tot een km of 10 enkele rit.
Ik gebruik nu een Urban Arrow (twee wielen) maar heb ook een tijd met een babboe big gereden (drie wielen). De Urban Arrow kwam via een wedstrijd op mijn pad. De prijs die ik gewonnen had was deze een jaar lang in bruikleen. Ik heb toen de Babboe big ook aangehouden omdat ik daarna niet zonder wou komen te zitten.

Ik was nog niet overtuigd van de Urban Arrow. Ik wou een driewielbakfiets omdat het mij in de winter veiliger leek. En ik had het idee dat ik er meer spullen mee kon vervoeren. Uiteindelijk heb ik dus voor de Urban Arrow gekozen. De Babboe Big staat er nog en ga ik binnen enkele dagen in de verkoop doen.

Dit zijn mijn afwegingen om voor de Urban Arrow te kiezen:

 • Voor gebruik in de stad is een tweewieler ideaal om snel over opritjes te rijden. Met de babboe big moest ik minderen tot stapvoetstempo en haaks op de oprit inrijden. Woon je in een stad met veel op en afritten? Of moet je geregeld van die recreatieve paadjes met een platgereden strookje door een begroeid ‘fietspad’ passeren? Dan zou is het de moeite waard om het verschil te testen en ervaren.
 • Op de plekken waar ik fiets wordt in de winter grotendeels gestrooid. Mijn noodzaak voor een driewielbakfiets heeft daarom minder prioriteit. Ik kan altijd winterbanden(met spikes) om de wielen doen.
 • Hij ziet er mooi uit; ‘de Mercedes onder de bakfietsen’ zeg ik altijd.
 • De traploze versnelling vind ik erg fijn
 • Geen gedoe met ritsen van het regenscherm
 • Ik kan er een afdekhoes overheen doen en als nodig aanvullend een grote poncho bij mijn zoontje om de overige ruimte op te vullen en zijn bovenlijf ook droog te houden. Rijdt efficiënter dan met regenhoes.
 • De regenhoes van de Urban Arrow is aërodynamischer vormgegeven.
 • Geen last van een plas regen op de bodem. Daar heb ik bij veel regen wel last van met de babboe big.
 • Een groot nadeel is dat de babboe big veel handiger is om spullen mee te nemen. In de Babboe big kun je kratjes meenemen. De urban Arrow zit al snel te vol. Ook ben je met grote spullem stabieler met een driewielbakfiets.
 • Bij een kleine achterom is de Babboe big handiger vanwege de kleinere draaicirkel. Deze is kleiner dan bij de Urban Arrow. De UA draait om het voorwiel, bij de BB kun je het frame ten opzichte van de bak draaien.
 • Zoals ik al zei gebruik ik deze vooral in en tussen naastgelegen steden. Met goede asfaltverbindingen ertussen (onder andere de fietssnelweg F35). Omdat ik vaak van a naar b via c fiets wil ik dat gewoon snel kunnen doen. Dan is het handig als ik niet al te veel hoef af te remmen en snel kan omvallen. Met de Babboe big moest ik vaak flink minderen in snelheid bij bochten en zijweggetjes afslaan (schuine opritten). Met de Urban Arrow kan ik, net zoals met een ‘gewone’ fiets, er schuin oprijden zonder veel in snelheid af te moeten nemen.
 • Meestal zit alleen m’n zoontje erin. Soms ook z’n oudere neefje en nichtje. Twee op het bankje. De ander op de bodem. Ik zou er een bankje in kunnen plaatsen maar dan botst al snel met de regenhoes als er een kindje op zit. Dus daarom laat ik ze dan liever op de bodem zitten. Of op een lagere kunststof bak die ik er toch al in heb geplaatst met fietsreparatiespul etc. Als straks mijn jongste neefje groot genoeg is om mee te rijden zou ik hem op een fietszitje achterop een bagagedrager kunnen meenemen.
 • Ik had niet gedacht dat ik de regenhoes van de Urban Arrow erg fijn zou vinden. Het leek mij een ding wat met een beetje wind snel opzij zou flapperen. Tot nu toe valt het me allemaal reuze mee.
  Ook ben ik er erg blij mee dat je de hoes er zo snel op en af kunt halen. Dat is met de regentent van de babboe big toch wel wat meer gedoe. En dan heb je geen stokken die je uitgemakzucht maar laat zitten.
  Nadeel is dat de hoes ingevouwen wel wat meer ruimte in beslag neemt dan de regentent van de Babboe Big.
 • Wil ik spullen met mijn bakfiets vervoeren? Hoe vaak wil ik dat doen? Tot nu toe passen de alledaagse boodschappentassen er goed in. Bij een tweede kind zou ik er wel voor kiezen om eindelijk er een bagagedrager op te plaatsen zodat ik spullen kan meenemen in fietstassen. Dat scheelt wat ruimte in de bak. Wil je regelmatig grotere dingen vervoeren zoals dozen of boodschappenkratten? Dan is een bak zoals die van Babboe Big een stuk praktischer. Omdat bij mij de voornaamste vervoersbehoefte in het verplaatsen met mijn kind ligt heb ik besloten voldoende te hebben aan de bak van de Urban Arrow. Ik ben wel van plan om over een tijdje een mooie fietsaanhanger te vinden waardoor ik alsnog meer spullen kan vervoeren voor wanneer dat nodig is.
Babboe Big

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie