Categorieën
reizen

Zijn bakfietsen met trapondersteuning voor luie ouders?

Of nodig om mee te draaien in deze drukke tijd?

Laatste hoorde ik mijn schoonmoeder zeggen dat ze vroeger als moeder alles met een gewone fiets deed. “Een bakfiets is toch niet nodig?” “en bovendien lukte het me ook gewoon zonder trapondersteuning. En die bakfiets had ik vroeger ook niet nodig.”.

Is fietsen met trapondersteuning verwennerij?

Heeft ze gelijk? Ergens zit er wel een kern van waarheid in. Waarom moet alles tegenwoordig elektrisch? En is de bakfiets een hype of gewoonweg een superhandige uitvinding? Toen de elektrische fiets net in opkomst kwam was deze vooral in trek bij de mensen met een lichamelijke beperking. Er hing een gevoel van schaamte onder de ‘gezonde’ fietsers om er eentje aan te schaffen.

Geen schaamte meer voor de elektrische (bak)fiets

Tegenwoordig lijkt vrijwel iedereen dus aan de elektrische fiets te willen… Het is sneller, je zweet minder het is passend voor wie duurzamer wil leven (met en zonder kinderen).

Moeder, vaders, ouderen, forenzen en zelfs tieners fietsen er mee rond. Ik ben er bewust vanaf gebleven. Dat veranderde toen ik een bakfiets met elektrische ondersteuning (Urban Arrow) voor een jaar in bruikleen won.

Er ging een wereld voor me open. Heerlijk vond ik het… Eindelijk kon ik snel van A naar B zoeven en tussendoor nog bij C & D langs. Ik kon opeens wel ‘mee’ doen met gezellige meet-ups met andere moeders (die met de auto kwamen)! Dat was voorheen helaas onhaalbaar qua tijd..

Plots kon ik dus verder en sneller dan voorheen.. Ik kon meer en het werkte verslavend 🙂 Dat smaakte naar meer!

Inmiddels heb ik de Urban Arrow voor een leuke prijs overgekocht. Mijn Babboe Big bakfiets zonder trapondersteuning kon ik nog geen afstand van doen. Met glad weer lijkt deze mij veiliger dan een tweewieler en bovendien is de houten bak geschikter voor transport van grote zware spullen.

Maakt fietsen met trapondersteuning mij lui?

Ja en nee. Enerzijds vergroot het mijn actieradius: ik ben ermee van Hengelo naar Nijmegen gereden op ecostand. De ene dag heen en de volgende dag weer terug. Anderzijds merk ik dat ik er wel gemakkelijker van word. Ik nam mij voor om altijd op de eco-stand (of als niet nodig met de ondersteuning uit) te rijden maar dat was moeilijk om vol te houden. Op haastige momenten verzette ik deze al snel naar de sport-stand en voor je het weet wordt doorklikken naar meer dan de eco-stand een onbewuste gewoonte waar je moeilijk vanaf komt.

Ik merk het aan mijn conditie en figuur. Die is ten op zichte van het moment dat ik nog zonder trapondersteuning fietste verslechterd. Ik fiets er niet minder op want ik heb nog steeds geen auto. Maar… ik zie mijn Urban Arrow met trapondersteuning dus wel als mijn ‘auto’.

Fiets met trapondersteuning is de vervanger van de auto

Ik zie mij bakfiets dus als mijn ‘auto’… Wat het aantrekkelijk maakt is dat je er meer mee kunt. Is de vergelijking met de auto juist niet het probleem?

Ik wil graag fietsen zonder trapondersteuning omdat ik dat duurzamer vind. Maar als ik dat vol wil kunnen blijven houden is het dan ook niet handig om minder te ‘moeten’? Zonder trapondersteuning is mogelijk maar dan moet alles wel redelijk in de buurt bij elkaar liggen. Of ik kies er voor om minder te ‘moeten’. Maar dat maakt het kunnen meedraaien in deze haastige tijd wel lastiger.

Ik heb het idee dat in deze tijd alles veel autogerichter is; de afstanden zijn groter(minder scholen), beide ouders werken, het is vanzelfsprekender dat je niet meer in je eigen stad werkt en veel meer winkels verspreiden zich van centra naar de randen van steden waardoor je meer afstand moet afleggen. Met de auto zoef je nog wel snel van A naar B met diverse tussenstops en je spullen doe je makkelijk in je kofferbak.

Met de gewone fiets is dat toch wel anders. Dat verklaart in mijn ogen toch wel de toegenomen vraag naar bakfietsen met trapondersteuning.

Ik wil dus eigenlijk duurzamer leven met kinderen. En juist die trapondersteuning is toch wel minder duurzaam vanwege de beperkte levensduur van accu’s. Het liefste zou ik dus zonder trapondersteuning willen fietsen maar dan hik ik ertegenaan dat ik niet alles kan doen wat ik wil en/of moet doen. En dat terwijl mijn tijd helaas al schaars is…

Herken je dit dilemma? Fiets jij met of zonder trapondersteuning? Plaats hieronder een reactie en deel je mening

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie