Categorieën
naar buiten!

Lichtgewicht familietent voor fietsvakantie met kinderen

7 tips bij aanschaf van een gezinstent voor de fietsvakantie

Op fietsvakantie met kinderen. Je hoort er steeds meer over. Ook wij hebben het fietsvirus te pakken. Al 10 jaar lang. Maar op fietsvakantie met kinderen gaan is toch net weer wat anders. Wij gaan deze zomer op fietsvakantie met een peuter van 2,5 jaar. Van Nederland tot aan de middellandse zee.

Wij gaan deze zomer op fietsvakantie met een peuter 

Hij is dol op buiten zijn en meerijden met de fiets. De ideale combinatie voor een fietsvakantie met het gezin. Het is niet zijn eerste fietsvakantie. Dat was toen hij 9 maanden was. Op fietsvakantie met een baby is superleuk en hij heeft er zelf ook volop van genoten. Dat smaakt naar meer en daarom gaan we deze zomer weer op fietsvakantie.

Zoek je ook een lichtgewicht familietent?

Een andere familietent zou deze keer wel erg fijn zijn. De tent die we nu gebruiken is eigenlijk te krap. Bovendien beweegt Oskar alle kanten op ‘s nachts. Hij rolt tegen het tentdoek aan en bij regen wordt hij wakker met een nat hoofd en een natte slaapzak. Om de vakantiepret erin te houden zijn we op zoek naar een grotere lichtgewicht familietent.

Klik op verder en lees waar ik op let bij de aanschaf van een familietent voor onze fietsvakantie:

1) Doorgescheurde tent

Lichtgewicht familietenten van goede kwaliteit zijn vaak gemaakt van ripstop stof. Er kunnen gaatjes in komen of het scheurt een beetje. Maar de kans op flink doorscheuren, zoals bij bijvoorbeeld een broek, is erg klein. Door de structuur van de stof kan de tent nier meer doorscheuren, heel erg handig!

2) Zelfstaand

Door ervaringen met een hubba hubba tent zijn we een grote fan van zelfstaande tenten geworden. Ze zijn ideaal voor een siësta tussen de middag met beschutting tegen de zon. Kinderen geeft het ook rust: waar de binnentent ook staat, het is iets bekends in een onbekende buitenomgeving.

Als je snel de warmte uit de tent wilt krijgen is een zelfstaande familietent ook erg handig: je haalt de buitentent eraf en de binnentent met spullen blijft simpelweg staan. En als je buitentent moet drogen maar in de schaduw staat kun je deze er dus vanaf halen en op de grond in het zonnetje leggen. Geen gesleep meer met een grote familietent.

3) Gewicht:

Dat vond ik altijd het allerbelangrijkste. Maar tegenwoordig vind ik het gemak van een tent belangrijker. Ja oké… een tent van boven de 10 kg zie je ons niet snel kiezen. Maar als een tent 8 kg weegt in plaats van 6 kg en meer voordelen heeft dan zeg ik dus niet gelijk nee.

4) Pakvolume van een tent:

Het pakvolume is soms belangrijker dan het het gewicht. Vooral wanneer het perse in een fietstas moet passen. Sinds wij een burley fietskar gebruiken met veel opbergruimte vinden wij het pakvolume minder belangrijk.

5) Beweegruimte in een tent:

Voor ons drietjes zou een driepersoons familietent genoeg moeten zijn. Maar je tas met kleding in de tent kunnen zetten vind ik een erg fijn. Daarom heb ik gezocht naar een 4-persoonstent. De tent die ons handig lijkt is de Exped Ursa IV tent. Deze riante tent biedt plek aan 4-6 mensen en weegt maar 7,5 kg.

De Exped Ursa IV is lang door te gebruiken. Als kinderen behoefte hebben aan een eigen stukje tent dan kun je het tussenschot dicht doen. In het ene deel is er plek voor 4 mensen en in het andere deel voor 2. De Exped Ursa IV heeft een kleine buitentent, deze is vervangen door het toegevoegde stuk binnentent.

In principe hebben wij genoeg aan het 4persoons deel. Het andere stuk binnentent lijkt mij erg fijn om als nodig als speelruimte en eetruimte te kunnen gebruiken. Een buitentent heeft voor ons als gezin minder toegevoegde waarde. Daarom vind ik deze familietent zo fijn.

6) Ventilatie:

Met ons kind zullen we vaker het warmere weer opzoeken. Een tent die goed kan ventileren is met zomers weer erg fijn. Een 1-3 seizoenstent heeft vaak grotere openingen dan een 4-seizoenstent. Een 3 seizoens familietent is voldoende voor ons. Het grote voordeel van de Exped Ursa IV is dat deze kan doortochten omdat er aan beide kanten een grote opening is. Met ons zoontje zullen we weinig gaan winterkamperen. Als we zouden willen winterkamperen gebruiken we onze oude 4-seizoenstent.

7) Waterkolom.

Wil je een familietent die in aanhoudende regen (en door slijtage na een aantal keren gebruik) waterdicht is, dan is een tent die minstens 3000 mm waterkolom aankan een aanrader. En een grondzeil wat iets meer aankan (5000 mm waterkolom) is ook wenselijk. Een grondzeil wordt nog intensiever gebruikt omdat je erop zit en ligt.

Ik kwam erachter dat de Exped Ursa IV familietent waar ik het al eerder over had helaas maar een waterkolom van 1500 mm aan kan. De tentbodem kan wel 5000 mm waterkolom aan. Ik twijfel nog…

Ik ga in ieder verder met mijn zoektocht. Ken jij een fijne lichtgewicht familietent?

Geef een reactie