Categorieën
eten kinderen

Meer gemak met vaste voeding uit het vuistje

Rapley methode buitenshuis

Met de pot mee is makkelijker dan het meenemen van potjes op vakantie

Wij zijn direct begonnen met vaste voeding. De Rapley methode. Dat gedoe met potjes onderweg vind ik maar niks. Doe mij maar gewoon het gemak van een simpele mandarijn. Het weegt minder dan een potje en een stuk fruit kun je bovendien op veel meer plekken onderweg kopen.

Wennen aan vast voedsel volgens de rapley methode

Sinds begin af aan hebben wij Oskar volgens de Rapley methode laten wennen aan vast voedsel. Dat ging op een ongedwongen manier. Wilde hij vast, dan kreeg hij vast. En nog wat melk na? Ook prima.

Het geven van voeding uit het vuistje bied meer gemak onderweg.

Makkelijker dan uit een potje

Vaste voeding had ik tijdens treinritten toch vaak al mee. Het enige verschil is dat ik dus sinds de overstap naar vaste voeding mijn eten ben gaan delen. Het meenemen van een potje is toch weer iets extra’s om aan te denken. En vergeet je het potje dan moet je moeilijk gaan doen met een vork. En bovendien krijg je het dan nooit zo glad als met een blender.

Uit het vuistje is gewoon simpel: wil Oskar ook een hapje.. dan krijgt hij een hapje. Op zijn eigen manier en eigen tempo. Het oppakken van de gevallen restjes van de grond neem ik voor lief. Hij moet het immers nog leren en is nog niet in het bezit van al zijn tanden en kiezen.

Inmiddels is Oskar al bijna 16 maanden en eet volledig met de pot mee. Met elke dag nog wel een of meerdere slokken na.

De Rapley methode is makkelijk op vakantie

Ook tijdens onze vakantie ging het eten geven volgens de rapley methode erg makkelijk.

We zijn afgelopen zomer op fietsvakantie geweest. We stopten regelmatig voor een kleine snack. Peren, banaan, kaki, druiven, perzik, lente-ui, komkommer of een stuk brood en wat roer-gebakken ei ging er goed in. Als ontbijt aten we vaak havermout en ook Oskar is er dol op.

Als we bij een winkel kwamen aten we na het halen van de boodschappen vaak nog een bakje kwark. Dat was het enige wat we wel met een lepeltje aanboden. Zelf lepelen ging Oskar nog niet zo goed af.

Monkey platter: laat je kind zelf kiezen wat hij eet

Rapley methode op de monkey platter manier. Aan de ontbijttafel van een hotel kan dit erg makkelijk zijn. Zeker wanneer er sprake is van een lopend buffet: leg dan simpelweg diverse hapjes op een bordje. Dan kan je kind zelf kiezen en op zijn eigen tempo ondervinden wat hij wel of niet lekker vind. Favorieten zijn hier: gebakken ei, kaas, banaan, havermout, yoghurt en peer.

Rapley methode op de camping

Tijdens onze fietsvakantie miste ik soms wel het gemak van een kinderstoeltje. Stil zitten is voor een jong kind lastig en bovendien word je met een kind op schoot toch sneller ingesmeerd met eten. Ja, de Rapley methode heeft enkele nadelen. Maar die neem ik voor lief.

Wat voor ons werkte was het aanbieden van een bakje waar Oskar zelf zijn eten uit kon grabbelen. Ik zat dan op mijn stoeltje met Oskar op schoot en dat bakje op zijn schoot.

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie