Categorieën
kinderen reizen

Het gemak van je kind dragen

Je kind dragen: meer dan een hype

Het dragen van je kindje is momenteel een hele hype. Dit is natuurlijk niet zomaar: Dragen kan verrassend handig zijn!

Voordat ik moeder werd dacht ik altijd dat een kinderwagen een must voor elke ouder was. Nog voor de geboorte van Oskar stond deze al klaar in de hal bij de voordeur. Met luiertas en al eraan. Nu kijk ik daar toch anders tegen aan en ben ik achteraf blij dat ik een goedkope tweedehandse kinderwagen als start had.

Makkelijk voor mamma (en pappa!)

Handen vrij

Met een kinderwagen heb je minstens een hand nodig voor het duwen. Als je de pech hebt gaat het sturen lastig en heb je ze beide nodig. Dat is met een paraplubuggy overigens bijna altijd het geval omdat ze twee losse handvatten hebben. Ben je net als ik iemand die graag z’n handen vrij heeft dan zal het dragen van je baby in een draagdoek je een vrijer gevoel geven. Zowel binnen- als buitenshuis.

Bewegingsvrijheid

Wat ik persoonlijk erg prettig vind is dat je een stukje bewegingsvrijheid terug krijgt in drukkere omgevingen zoals winkels, markten, treinen, parken en beurzen. Of wat dacht je van weer kunnen wandelen op mooie bospaden waar menig kinderwagenwiel vervelend kan gaan haperen door alle herfstbladeren, boomwortels, gevallen takken en noem maar op? Ook bij het even snel oversteken in de stad hoef je niet moeilijk te doen als de opstap te hoog blijkt.

De prijs

Een goede nieuwe draagdoek is een stuk goedkoper dan een kinderwagen. Onder de 100,- heb je bijvoorbeeld al keuze uit flink wat mooie geweven doeken. Daar vind je echt geen nieuwe kinderwagen voor!

Leer je kindje beter kennen

Omdat je baby dicht tegen je aan zit voel je al zijn bewegingen en hoor je zijn geluidjes een stuk beter dan dat een babyfoon doet. Ik merkte dat wij hierdoor makkelijker in konden spelen op de subtiele signalen die Oskar gaf. Begon hij bijvoorbeeld te smakken tijdens zijn slaapje dan was het bijvoorbeeld tijd om te gaan voeden. Ook dit kwam de productie van borstvoeding en de groei van Oskar ten goede.

De draagdoek maakte mij het makkelijker om een patroon in zijn gedragingen te ontdekken. Natuurlijk verandert dit continue en heb je nooit de volledige houvast, maar het maakte ons (als kersverse ouders) wel een stukje makkelijker om zijn manier van communicatie te snappen en patronen te herkennen.

Verwennerij? Nee het is juist heel natuurlijk!

Sommige mensen hebben het idee dat je een kind kunt verwennen door deze veel te dragen. Hierdoor zouden ze bijvoorbeeld niet goed meer in hun bedje willen slapen. Wij hebben Oskar vrij veel gedragen in het begin en hebben hier weinig van gemerkt. Hij valt goed in slaap en heeft hierbij geen specifieke noodzaak tot de draagdoek. Wel valt hij gemakkelijker in slaap in de fietskar, draagdoek of buggy. Maar wie wordt er nou niet graag in slaap gewiegd?

Een jonge baby huilt niet om je te pesten en dwars te zitten

Soms wil je kind niet goed slapen en gaat dan toch over tot huilen. Hoe je hiermee omgaat hangt natuurlijk af van jullie manier van opvoeden. De ene ouder vindt het prima kunnen om baby’s voor enige tijd zichzelf in slaap te laten huilen en de ander niet. Wij zijn zelf van het tweede. Waar het jammeren overgaat in huilen haken wij in.

Een jonge baby huilt niet om je te pesten en dwars te zitten, wij zien het als signaal dat er iets is en daar wilden we hem niet mee laten liggen. Wij merkten dat dragen hierbij hielp en daarom zijn we er mee doorgegaan.

Ook afhankelijk van de leeftijd

Op een bepaald moment hebben ze zelf wel dondersgoed door dat ze met huilen iets voor elkaar kunnen krijgen maar dat was bij ons pas vanaf een maand of 5 a 6 het geval. Inmiddels gaat het slapen op een bedje beter en slaapt hij hier grotendeels op. Dat hij gemakkelijker in de drager of fietskar slaapt is mooi, maar geen reden om hem niet op bed te leggen!

Baby’s hebben er ook baat bij

Ze worden er rustig van

Heb je een onrustig kindje wat steeds opgepakt wil worden? Grote kans dat hij in een draagdoek rustiger zal zijn. Daar zullen jullie beiden baat bij hebben! De kleine uk kan lekker tot rust komen bij papa of mama en zelf kun je ondertussen ook nog wat meer doen dan rondwiebelend tillen met wellicht ook tig pogingen om hem weer in z’n bedje te leggen. Baby blij, jij blij!

Lekker doorslapen

Waar je soms veel tijd en energie steekt in het laten (door)slapen van je kindje kun je met een draagdoek soms twee vliegen in een klap slaan! Om een paar voorbeelden te noemen; ik heb zelf met baby met doek op de buik de trap menig maal met de hand staan boenen, het hele huis gezogen en gedweild, uren met mijn moeder gebeld en ondertussen buiten lekker gewandeld, boodschappen gedaan in een drukke supermarkt en het avondeten gekookt terwijl er wel eens met veel herrie een pan op de grond is gevallen! Beweging is hierbij voor veel baby’s wel een must. Zelf kon ik tussendoor achter de computer gaan zitten, maar dat kon dan wel alleen als hij goed sliep.

Knuffelhormoon en borstvoeding

Het dragen van je kindje is als het geven van een hele lange knuffel. Dit stimuleert de aanmaak van het knuffelhormoon ‘oxitocine’. Dat is het spul wat de huisarts ook aan moeders meegeeft om de borstvoeding beter op gang te krijgen. Ik heb dat zelf ook gebruikt.

Uit ervaring kan ik zeggen dat het gebruik van een draagdoek hier een zodanige positieve wending aan heeft gegeven dat ik die spray niet meer nodig had. Tips die ik mee kreeg zoals het voorverwarmen met een warme doek of douche was niet meer nodig, dat was immers al door Oskars warme lijfje gedaan.

Een goed zittende draagdoek is een must

Een goede houding

Pasgeborenen liggen nog niet volledig plat. Ze trekken hun beentjes op, dat kont de verdere heupontwikkeling ten goede. Pak een baby op en je zal merken dat ze hun beentje optrekken. In tegenstelling tot een kinderwagen komt het dragen deze houding ten goede. Maar zorg er uiteraard wel voor dat je een goed sluitende drager gebruikt of een verantwoorde knooptechniek gebruikt.

Het knopen lijkt simpel maar een verkeerde spanning in de doek kan een nadelige invloed hebben op het ontwikkelen van (latere) lichamelijke klachten. Als er bijvoorbeeld een vervelende drukverdeling op de rug van je kindje zit waar je (uit onwetendheid) geen erg in hebt dan dreunt dit wel bij elke stap die je zet door bij je kindje.

Is het zwaar? Dan zit het waarschijnlijk niet goed.

Kanttekening is dan wel dat een voor jou goed zittend draagsysteem een voorwaarde is. Zit het niet goed? Dan zul je dit merken aan het afzakken, zwaar beladen voelen, je kindje voelt wiebelig ten opzichte van jezelf, pijn aan je schouders of waar dan ook. Als je kindje het niet prettig blijkt te vinden zou het ook best kunnen zijn dat hij niet goed zit. Mocht je daar last van hebben en er zelf niet uitkomen dan is mijn tip om advies te vragen aan een lokale gecertificeerde draagconsulent. Bespreken op Facebook-groepen zoals ‘Draagpraat’.

Conditie opbouwen

En bovendien; als je jouw kind van baby af aan draagt dan groeit de conditie van jouw lichaam merkbaar mee met het gewicht van je kind. Natuurlijk zit daar een grens aan, maar de duur dat je draagt zal daarbij ook afnemen omdat je kind op een bepaald moment steeds meer op eigen benen zal gaan staan.

En mijn andere bagage dan?

Om je boodschappen niet te hoeven tillen heb je niet de beschikbaarheid van die gemakkelijke kinderwagen. Maar er zijn ook andere oplossingen. Wel eens gedacht aan een boodschappenkarretje die je achter je aan trekt? Het heeft wellicht een hoog oma-imago maar er is een reden waarom die dingen nog steeds in trek zijn. Er zijn op internet ook leukere printjes te vinden dan die suffe oubollige geruite varianten.

Een andere optie is om je baby tegen je buikzijde dragen en een rugtas op je rug te dragen. Of natuurlijk je partner lief aankijken. Je kunt zo ook af en toe even afwisselen.

Hulp nodig?

Heb je zelf interesse in het gaan dragen maar ben je de enige in jouw netwerk? Kijk dan bijvoorbeeld eens rond bij een plaatselijk mamacafe, de facebook-groep ‘Draagpraat’ of andere (lokale)groepen. Het staat je ook vrij om je vraag te mailen via het contactformulier.

In 2016 heb ik een de training tot draagconsulent met goed gevolg afgerond om gedegen kennis te hebben over het dragen. Ik ben echter niet werkzaam als draagconsulente, daarvoor verwijs ik je naar een draagconsulent bij jou in de buurt.

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie