Categorieën
kinderen naar buiten!

Een goede loopfiets maakt wandelen leuker

Met een goede loopfiets kun je grotere stukken lopen

De eerste loopfiets kopen: voor ons moet het nog beginnen. Oskar is nu bijna 16 maanden en loopt nog maar net zonder steun. Vooral nog in huis maar ook in de winkel heeft hij al z’n eerste stapjes gezet. Het begin van een leuk nieuw avontuur.

Zelf doen

Kinderen willen veel zelf doen. Zelf ontdekken en zelf ervaren. Daar gaat ook een kindertempo mee gemoeid. Dat tempo is niet altijd even handig. Soms is meer snelheid nodig. Omdat je de overstap naar een andere trein moet halen. Of vlak voor sluitingstijd nog naar een andere winkel verderop in de stad moet.

Kinderen kunnen steeds langer achtereen lopen

Zodra ze geoefender zijn in het lopen zul je niet altijd meer die grote logge buggy willen meenemen. Maar kleine beentjes worden snel moe en lopen is dan niet leuk meer. Een voorgevormde drager of geweven draagdoek is dan zeker een mooie uitkomst. Een draagdoek of drager is een fijn alternatief op een buggy; ze zijn een stuk compacter om mee te nemen.

Met een loopfiets kun je verder lopen

Zodra Oskar stabieler is in het lopen zullen wij hem een loopfiets aanbieden. Misschien wel zo’n leuke stoere Yuba Flip Flop met bagagedrager of een loopfiets van Frogg.

En als ze moe zijn dan kun je de loopfiets met een band aan je schouder of buggy hangen.

Het gewicht van een loopfiets is belangrijk

Een loopfiets van Puky is 5 kg. Die van Frogg 4.17 kg en de Yuba flip flop maar liefst 3.2 kg. Kun je het je voorstellen hoe zwaar het zou zijn als je eigen fiets bijna de helft is van je eigen lichaamsgewicht?

Een loopfiets van 5 kg klinkt niet zwaar en dat is het in verhouding met onszelf ook niet. Maar wel voor mijn zoontje van 11-12 kg.

Voor mij is deze 5 kg bijna 8% van mijn lichaamsgewicht. Voor Oskar is dit 42%. En dan nog niet te vergeten dat ik al een getrainde fietser ben en Oskar het nog moet leren.

En zelfs in vergelijking met een zware fiets heeft een loopfietser het zwaarder. Reken op 22 kg voor een zware mamafiets. Dit is 34% van 65 kg lichaamsgewicht. Dat is nog steeds lager dan de 42%.

Het gewicht van de loopfiets is dus belangrijk. Daar heeft niet iedereen erg in. Fietsen moet leuk en makkelijk zijn voor kinderen. Een zwaardere loopfiets verplaatsen kost ze meer energie. Ze kunnen daardoor simpelweg minder lang ‘meelopen’.

Snap je mijn punt?

Meer om rekening mee te houden bij de aanschaf van een loopfiets

Ik ben er nog niet uit. Behalve het gewicht is er nog veel meer om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld wel/geen rem, luchtbanden/massief of een meegroeibaar frame en meer.

Het ene net iets belangrijker dan het andere. Maar dat zijn afwegingen die ik nog wil maken.

Heb jij al ervaring met loopfietsen?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie. Hoe ga jij om met de gehaaste momenten met kinderen? Heb je andere tips voor meer snelheid op die gehaaste momenten?

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie