Categorieƫn
huishouden

12 tips om voordelig te verduurzamen

‘Ik wil wel duurzamer leven maar ik kan dat niet betalen’ hoor ik vaak. Dat klopt niet. Je kunt met minder ook heel veel bereiken. Je kunt zelfs goedkoper uit zijn dan dat je nu maandelijks uitgeeft. En ja… je hoeft niet bang te zijn dat je er uit gaat zien als een ‘geitenwollensokkenhippie’ šŸ˜‰

Duurzaam leven is niet duurder

Met deze 12 tips kun je duurzamer leven en bovendien ook besparen op je uitgaven:

1. Gebruik wasbare doekjes

Gebruik wasbare doekjes in plaats van wegwerp-keukenpapier. Het liefst natuurlijke stoffen zoals katoen in plaats van synthetisch vanwege de impact op de plastic soep. Denk aan bijvoorbeeld oude hydrofielen, spuugdoeken of oude verknipte handdoeken/beddengoed.

2. Gebruik RVS flessen

Gebruik voor onderweg herbruikbare flessen. Om de hoeveelheid plastic op de wereld tegen te gaan: bij voorkeur een fles van rvs of glas. Je doet goed voor het milieu en je geeft onderweg minder uit aan drinken.

3. Gebruik herbruikbare (RVS) bakjes

Gebruik herbruikbare bakjes en zakjes om eten voor onderweg in mee te nemen. Je voorkomt het kopen van (duurder) eten onderweg en wegwerpverpakkingen die daarmee gepaard gaan.

4. Neem je eigen bestek mee

Voorkom het moeten gebruiken van plastic wegwerplepeltjes en vorkjes. Met een sporkje kun je ook heerlijk smullen van dat patatje of ijsje. Deze spork is van heerlijk klein formaat en daardoor ideaal om een vast plekje in je tas te geven.

5. Maak je eigen schoonmaakmiddel

Schoonmaken: weg met Dasty fantastie, wasverzachter, de wegwerp-schoonmaakdoekjes en schuursponsjes. Met wat azijn (bij de makro grote 10 liter flessen verkrijgbaar), groene zeep en baking soda kom je een heel eind. Kalk? Laat je kraan een nachtje weken in een, met azijn doordrenkt, doekje.

6. Pak de fiets

Een rit van minder dan 5 km afleggen? Pak de fiets in plaats van de auto. Het houdt de lucht schoon en je hoeft geen geld voor benzine en parkeren te betalen. En bovendien kan het je een abonnement op de sportschool schelen.

7. Weiger rietjes

Ergens uit eten? Vraag om drinken zonder rietje: je drinkt het minder snel op waardoor je minder aan drankjes uit zult geven en je bespaart het milieu de last van een wegwerprietje. Te gehecht aan je rietje? Overweeg dan het meenemen van een herbruikbaar rietje.

8. Gebruik foodwraps

Gebruik een foodwrap om voedsel af te dekken. Het is een fijn alternatief op het eenmalig te gebruiken aluminium- en plastic folie.

9. Koop minder (of geen) pakken of flessen

Stop met het kopen van pakken sap. Mooi dat ze gerecycled kunnen worden maar beter is om ze helemaal niet of minder te gebruiken. Stap over op het gebruik van siroop (bijvoorkeur plasticvrije verpakking) of doe stukjes (diepvries)fruit in een karaf water. Het bespaart flink op de portemonnee, wekelijks minder gesjouw met boodschappen en je doet goed voor het milieu. Voor ons was het wennen maar inmiddels hoef ik het niet meer. Bijkomend voordeel: minder last van ‘suikerdipjes’ in de namiddag en beter voor de lijn.

10. Kook zonder pakjes en zakjes

Het scheelt al gauw een euro of meer per maaltijd. Koop grote potten kruiden en ga zelf experimenteren ermee. Het is beter voor de lijn(aan kant-en-klare mixen is altijd wel suiker toegevoegd), scheelt je 100+ euro per jaar en vele onnodige verpakkingen.

11. Verpak je cadeautjes anders

Stop met het gebruik van cadeaupapier. Zet een nieuwe trend en gebruik cadeautasjes (herbruik ze daarna weer) of wikkel het cadeau in een mooie (herbruikbare) stof.

12. Serveer taart op een doekje

Zoek je het gemak van wegwerp voor feestjes thuis? Maak als het kan gebruik van herbruikbare doekjes voor bijvoorbeeld dat ene stukje appeltaart. Het neemt nauwelijks ruimte in in de was, terwijl de vaatwasser zo vol zit met die paar schaaltjes.Ā Met een mooi stofje oogt het bovendien chiquer dan die saaie wegwerpbordjes.

Wat is jouw tip?

Heb je wat aan deze tips? Of heb je zelf nog andere tips om het duurzamer leven leuker en goedkoper te maken? Deel het als reactie…

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie