Categorieën
huis

Leven in een tiny house in coronatijd

Aan ruimte op zich geen gebrek

We wonen nu bijna 2 jaar in ons tiny house, waarvan een jaar met corona-maatregelen. En de ruimte binnen valt alles behalve tegen. Als mens heb je op zich helemaal niet zo veel ruimte nodig. Vaak voelt het zelfs prettiger; natuurlijker. Aangenaam knus!

Afstand houden

Het afstand houden is soms wel lastig in corona-tijd. Een spelletje rond de keukentafel is, ondanks dat we een vrij grote eettafel hebben van 2.20 x 1 meter, bijna nooit op 1.5 meter afstand.

De lucht binnen ons huisje ververst ook minder vaak dan in een groot huis. Daardoor moeten we meer aandacht geven aan de luchtkwaliteit, zeker in deze tijd waarin we vermoeden dat aerosolen toch een mogelijke bron zijn om elkaar te besmetten.

Een spelletje spelen met de buren

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om ook buiten af te spreken. Op het terrein zitten we graag (in onze gezamenlijke “tuin”). Bijvoorbeeld gezellig rond de vuurkorf. Ook even bij de gedeelde speeltuin zitten of kletsen tijdens het moestuinieren kan voor de nodige afwisseling zorgen.

Er voor elkaar zijn

Als je je niet lekker voelt, of ziek  bent, is het wel extra fijn dat je altijd dichtbij bent. Je kan zo elkaar (op een positieve manier) in de gaten houden en je hebt niet het gevoel dat je alleen in een kamertje ligt.

Sociale interactie

Ons tiny house staat niet op zichzelf. We zijn onderdeel van een gezellig buurtje van 10 tiny houses waarvan we iedereen in dit buurtje redelijk goed kennen en ook voor elkaar klaarstaan waar nodig. Van het uitlenen van spullen tot het  opvangen van elkaars kinderen en het doen van boodschappen voor wie ziek is.

Zoals we elkaar als gezin kunnen ondersteunen wanneer nodig, doen we dat als buurtje ook. En ook de kinderen houden elkaar graag bezig met binnen en buiten spelen, wat ons als ouders ook de nodige rust geeft.

Thuiswerken en thuisonderwijs

Toen de scholen afgelopen voorjaar dicht gingen gaf dit de nodige complicaties. Oskar was gewend om 5 dagen per week naar school te gaan, en onze werkgevers verwachtten van ons allebei dat we “gewoon” onze uren zouden maken. Probeer dan maar een gecompliceerde website te ontwikkelen terwijl er een 4-jarige aan je arm staat te trekken dat hij wat wil doen.

Een week later klapte de bom en kon ik de rol van huisvader en thuisschool-docent op mij nemen. Dan was het nog steeds lastig om bij Oskar de grens aan te geven dat mamma nu werken was, maar wel een verademing om naar de moestuin te kunnen en daar samen aan zijn persoonlijke ontwikkeling te werken.

Ons tiny house is niet ontworpen om 24/7 als gezin binnen te zitten

Gelukkig heb ik nu, sinds de 2e coronagolf, een baan bij een zorginstelling waar ik de luxe heb dat ik 3 keer per week naar werk mag. Dat geeft thuis de nodige rust en ruimte, want 24/7 op elkaars lip zitten kan dan wat veel zijn.

Nu zijn de rollen omgedraaid, waardoor Anneloes de tijd heeft om aan deze website te werken en ondersteuning aan Oskar te bieden. Financieel gezien is dit voor ons ook veel makkelijker om er bewust voor te kiezen om beiden (uiteindelijk) part-time te werken, omdat een klein huis nu eenmaal ook resulteert in lage lasten.

Bellen en videovergaderen

Zeker met het “nieuwe werken” merk je dat het huis wel klein is. We hebben het namelijk ontworpen voor de tijd dat we niet op werk zitten, maar als werk opeens thuis is kan dat lastig zijn. Je moet afstemmen wanneer je allebei videovergaderingen hebt, zodat de ander dan even wat buiten de deur kan gaan doen; naar de speeltuin ofzo.

Of je vind jezelf opeens in de badkamer, omdat dat de enige ruimte is die nog een beetje geluid dempt waardoor je nog iets hebt wat op privacy lijkt. Dan komt Oskar aandacht vragen terwijl je net een belangrijke videoconferentie hebt of je voelt je bezwaard om zelf de microfoon aan te hebben, omdat je je gezinsleden daar behoorlijk mee tot last kunt zijn.

Uiteindelijk vinden we er onze weg wel in. Maar als ik de rest van mijn leven zou moeten thuiswerken dan zou ik toch een tuinhuisje, schaftkeet of andere voorziening zoeken om als werk- of belkamer te gebruiken….

Geef een reactie