Wat heb je echt nodig voor een baby?

Vooral als je een eerste kindje verwacht kun je achteraf best wel wat miskopen in huis hebben gehaald. Sommige geven de zwangerschapshormonen de schuld, anderen de onwetendheid. Ik ben alle tips in mijn community duurzaam leven met kinderen nagegaan en heb een overzichtje gemaakt van waar de meeste ouders het er wel over eens zijn wat je echt nodig hebt voor je baby.

18 tips uit de groep duurzaam leven met kinderen

Dus wat heb je echt nodig voor een baby? Lees hieronder de belangrijkste tips uit de groep duurzaam leven met kinderen:

1) Een draagdoek houdt je handen vrij

Omdat je dan je handen vrij hebt als je kleintje de hele dag bij je wilt hangen. Je kunt er zowel een newborn baby, een peuter en een kleuter mee dragen. Veel babies vinden het continue contact erg fijn en jij hebt je handen vrij.

Voor newborns is een rekbare draagdoek erg comfortabel maar ook met een geweven draagdoek kun je ze al goed dragen. Kies dan wel voor een zo soepel mogelijke draagdoekstof of een tweedehands draagdoek want die zijn al zacht en soepel gedragen.

Een merk wat lekker zacht is: pure baby love. Het voordeel van een geweven draagdoek is dat je deze ook voor zwaardere babies kunt gebruiken. Een geweven draagdoek draagt fijn met een baby met een gewicht tot onder de 10 kg.

Sommige ouders hebben er ook nog een kinderwagen bij. Wij hadden zelf een simpele tweedehands kinderwagen maar deze stond meer stil dan dat we het gebruikten. Al tegen de zes maanden maakte we gebruik van een buggy waarvan de rugleuning helemaal plat kon. Deze past perfect in de gangpaden van de trein. Met de kinderwagen kon dat niet.

2) Voorkom dat je teveel spullen in huis haalt.

Je kunt het altijd beter bijkopen met bijvoorbeeld een cadeaubon die je van kraambezoek hebt gekregen. Niet alles kun je vooraf weten: bijvoorbeeld of en welke borstkolf je nodig hebt.

3) Voorkom onnodige kraamcadeau’s

Zet op de geboortekaartjes neer dat je geen cadeaus wilt. Als mensen graag iets willen geven geef dan aan dat jullie het liefst een bijdrage voor de toekomst of iets anders zoals een lekkere maaltijd zouden waarderen.

4) Wasbare luiers voorkomen afval

Je kunt ook voor de eerste weken wegwerp gebruiken en dan bekijken welke luiers het beste bij jouw kindje passen: Ons zoontje had bijvoorbeeld hele smalle beentjes waardoor niet elk type wasbare luier goed aansloot.

Wist je dat er ook eco luiers bestaan? Ze bevatten o.a. veel minder/geen bleekmiddelen dan de reguliere luiers. Tip voor wie dicht bij duitsland woont: bij de DM drogist zijn de eco luiers een stuk goedkoper dan die van andere merken.

Een ander alternatief is Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC) waarbij je baby (grotendeels) geen luiers draagt en binnen 8 maanden al zindelijk kan zijn.

5) Een basisset kleertjes is genoeg

Als het nodig is (ons zoontje had veel last van reflux waardoor extra veel was) dan kun je altijd op dat moment nog wat bijkopen. Ook tweedehands vind je altijd genoeg keuze op plekken zoals marktplaats en het scheelt je ook nog in de kosten.

6) Twee mutsjes tegen koude en lawaai

Mutsjes om het hoofdje warm te houden. Aan twee stuks heb je meestal al genoeg. Wist je dat mutsjes die de oren bedekken voor de baby een fijne geluidsfilter op drukkere plekken zijn? interessant leesvoer: Moet een baby altijd een mutsje op?

7) Zorg voor een plan B bij borstvoeding

Wat je nodig hebt als je borstvoeding wilt geven: Je borsten en een flesje plus wat flessenvoeding als noodoplossing. Als je borstvoeding zou willen geven is het handig er rekening mee te houden dat het niet altijd gelijk goed gaat. Dan is het fijn een noodoplossing in huis te hebben.

8) Kies een drinkfles die met je kind meegroeit

Ga je flessenvoeding geven? Kies voor een fles die je voor verschillende leeftijdsfases kunt blijven gebruiken zoals de Pura fles die je van speenfles tot tuitfles kunt omtoveren. Het is een fles die meegroeit met je kindje.

Als je nu al last hebt van lekkende borsten: haal wasbare borstcompressen in huis. Nog geen last? Koop ze dan pas als blijkt dat je ze na de bevalling wel nodig hebt. Ik heb er zelf nooit last van gehad dus dan zou het nutteloos in de kast hebben gelegen.

9) Hydrofieldoeken: multifunctioneel inzetbaar

Een stapel grote en kleinere tetradoeken/hydrofieldoeken: ze zijn multifunctioneel inzetbaar. Als handdoek voor de baby, grote spuugdoek, verschoondoek voor als je een verschoonmatje bent vergeten mee te nemen, als nekrolletje in de draagdoek, als schaduwdoek op de buggy, etc. Een xl hydrofieldoek kun je ook gebruiken als een speeldoek buiten op (zachte) grond en is klein op te vouwen.

10) Een opvouwbaar verschoonmatje.

Deze verschoonmat vonden wij zelf heel fijn voor onderweg omdat hij supercompact op te bergen is, een echte aanrader! Je kunt het thuis op de bank, tafel etc gebruiken maar dus ook meenemen voor onderweg. Een commode is niet perse nodig daardoor. Eerlijk gezegd hadden wij er ook geen zin in om telkens naar de slaapkamer op de 2e verdieping te lopen als het ook kon met een groot verschoonmatje op onze grote bank.

11) Multifunctionele dekentjes

Gebruik het dekentje wat je in bed gebruikt ook in de kinderwagen. Dat scheelt in de hoeveelheid spullen in huis. Twee dekentjes zouden genoeg moeten zijn.

12) Een setje wasbare billendoekjes.

In de community Duurzaam leven met kinderen lees je verschillende tips hoe mensen dit klaarzetten voor gebruik en weer goed schoon krijgen.

Als het niet fijn werkt voor jullie kun je ze ook alleen voor de plas gebruiken. Je kunt ze ook in de keukenlade bewaren en gebruiken als alternatief op wegwerp toetendoekjes. Bij uitjes buitenshuis gebruikten we wel wegwerp billendoekjes en wegwerpluiers (om alles te beperken tot een rugzakje).

13) Koop weinig babykamerspullen.

Een degelijk tweedehands babybedje of wiegje is genoeg. Een complete kinderkamer is na de peuterleeftijd al snel niet handig meer. De kasten zijn afgestemd op babykleding dus de kleding van een kleuter zal al snel niet meer praktisch op te bergen zijn.

Tip: koop gewone degelijke kasten die je ook als volwassene nog zou kunnen gebruiken. Het liep bij ons trouwens heel anders dan gedacht: wij hadden de babykamer helemaal klaar maar uiteindelijk nooit gebruikt.

Totdat ons zoontje drie jaar was sliep hij bij ons op de kamer in zijn eigen bedje naast die van ons (co-sleeping). Toen hij 3,5 was zijn we verhuisd naar een tiny house en heeft daar wel een eigen kamertje gekregen omdat hij er toen wel aan toe was.

Met je gezin in een tiny house wonen? Bekijk hier mijn vlog over de bouw en alles over het wonen met ons gezin in een tiny house. We wonen op een terrein samen met acht andere tiny houses.

14) Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten.

Kokosolie tegen luieruitslag

De huid van een baby heeft niet veel producten nodig en bovendien kunnen de sterk ruikende reguliere babyshampoos een averechts effect hebben op de huid van je baby. Wist je bijvoorbeeld dat kokosolie ook goed te gebruiken tegen luieruitslag?

15) Babyspeelgoed: kwaliteit boven kwantiteit

Less is more.. Probeer je in te houden en koop weinig of geen babyspeelgoed. Babies kunnen zich ook zonder speelgoed goed vermaken. Een box vol met speelgoed is al snel te veel prikkels voor ze of het ligt meer in de weg dan dat ermee gespeeld wordt. Zonde toch?

Koop speelgoed van goede kwaliteit: een baby sabbelt op alles. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je speelgoed hebt wat geen kwaad kan om op te sabbelen zoals bijvoorbeeld de bijtring van Sophie de Giraffe (kunnen ze ook op sabbelen). Grote kans dat je van kraambezoek ook volop speelgoed en boekjes zult krijgen. Bovendien: hoe leuk is het om een uitje naar de kringloopwinkel te maken om daar op zoek te gaan naar dat ene leuke stuk speelgoed voor je baby?

16) Wacht met het kopen van een luiertas

Weet je zekker dat je een luiertas nodig hebt? Wacht tot na de bevalling met het kopen van een luiertas. Bedenk en ervaar dan of je eigen tassen handig genoeg zijn of dat je iets anders nodig hebt. In mijn community hoor ik vaak dat ouders hun luiertas maar weinig gebruiken en dat ze liever een andere tas gebruiken.

Als je bijvoorbeeld je kindje op de buik draagt dan is dit naar mijn ervaring veel makkelijker te combineren met een rugtas dan met een luiertas. Luiertassen vind je vrijwel nooit als rugzak.

Nog een laatste tip: vraag je af of je de luiertas ook zou gebruiken als je uit de luierfase bent?

17) Koop een tweedehands box

Niet elk kindje wil erin liggen en dan is het zonde van je geld om in een duur ding te investeren. Ons zoontje lag liever op de grond (of bij mij op schoot, in de draagdoek of draagsling) dan in de box.

18) Kies een slaapzak die aan de onderkant open kan

Een slaapzak die je aan de onderkant kunt openen en waarbij de bovenkant dicht kan blijven. Dat scheelt in aan en uittrekken van de slaapzak en je baby blijft lekker warm tijdens het verschonen.

Bonus: Je kunt altijd later nog meer kopen

Wil je graag een minimalistisch en opgeruimd huis? Realiseer je dat de winkels niet plots zijn gesloten na je bevalling. Als er iets nodig is kun je dat altijd nog kopen na de bevalling.

Heb jij nog tips? Ik hoor het graag! Of stel ze in duurzaam leven met kinderen

Liefs,
– Anneloes

Baby in rekbare draagdoek
Meer tips over duurzaam leven met kinderen? Word lid van de community met 9000+ leden

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie