Ontspullen met kinderen: wij gaan in een tiny house wonen

Ook de spullen van ons zoontje moesten eraan geloven. Hij is pas drie maar we hadden al behoorlijk wat spullen verzameld van hem. Omdat we naar een Tiny house gingen verhuizen moesten we dit er nu toch ook maar van komen. Hoe heb ik het ontspullen met een kind aangepakt?

– Wat gebruik je niet (meer)?

Babykleding. De meest schattige setjes had ik bewaard. Maar wat doe je ermee? Het laten wachten tot een tweede kindje? Maar is het juist ook met een tweede kindje leuk om weer andere kleding te vinden? Net zoals ik met m’n zoontje doe. Dat laatste was voor mij een goede reden om toch maar de spullen weg te doen. Ik wou simpelweg niet meer vast blijven plakken aan het oude waarna ik het dan later misschien toch niet meer zo leuk vond als eerst…

Dit is de makkelijkste categorie om mee te beginnen. Alles wat je niet gebruikt: weg ermee, hoppa!

Wil je de spullen wel gaan gebruiken maar doe je dat nu niet?

Bedenk jezelf of je het nu nog zou kopen als je het in de winkel ziet liggen. Nee? ook dan weg ermee, hoppa!

Ja? Leg jezelf een tijdslimiet op. Zo heb ik met mijzelf afgesproken dat als ik voor de kerstdagen nog niet fanatiek aan de slag ben gegaan met m’n naaimachine dat ik deze dan toch weg doe. Wat ik ermee wil doen: (kinder)kleding maken. Wat heb je aan hobbyspullen als je ze niet gebruikt? Maak er dan iemand anders blij mee. Waarom ik het de tijd geef? Omdat ik door alle minimaliseer en verhuisdrukte simpelweg minder vrije tijd over had.

– Spullen waar je aan gehecht bent

Bij jonge kinderen zijn het vooral de ouders die aan spullen gehecht zijn zoals het eerste kledingsetje. Het zijn vaak de herinneringen die je niet uit je gedachten wilt laten verdwijnen. Hoe kun je dit loslaten en toch ontspullen? Maak er een foto van en maak iemand blij met de spullen of verkoop het. Het geld wat je eraan over houdt kun je in de spaarpot van je kind stoppen.

Nu ons zoontje ruim 3,5 jaar is merk ik dat ook hij meer gehecht begint te raken aan spullen. Bijvoorbeeld zijn pop ‘Annelies’. Of het boekje over stok. Of zijn dinovest. Het zijn dingen die je niet snel weg zou kunnen doen achter zijn rug om. Toen hij baby was ging dat nog makkelijk, nu is dat al wat lastiger.
Opruimen van zijn speelgoed doen wij daarom samen met ons zoontje. Door te zeggen dat ons huisje te klein is om alles mee te bewaren maken we het begrijpelijk voor hem. Hij helpt maar al te graag met ontspullen.
Wat hij ook leuk vond was toen iemand oud speelgoed van hem kwam overkopen aan de deur en hij het geld in zijn spaarpot kon stoppen. Muntjes voor nieuw speelgoed; dat klinkt toch superaantrekkelijk voor een kind?

– Hoeveel spullen is genoeg?

Wij hebben vooraf grenzen bepaald. Kies bijvoorbeeld voor maximaal een x aantal kunststof boxen. Wij kozen voor een box met speelgoed, een box met kinderspelletjes en een grote boekenplank met (voorlees)boeken omdat mijn zoontje en ik dol zijn op boekjes.

Hoe kies je tussen spullen?

Zijn er spullen die op elkaar lijken? Laat je kind kiezen welke hij de leukste vindt. Kiezen voor hetgeen met meerdere mogelijkheden(multifunctioneel) had bij ons de voorkeur.
Voor in ons Tiny house vonden we het ook belangrijk dat het speelgoed redelijk compact op te bergen is. Ons zoontje heeft dan wel een poppenhuis maar een grote garage is de deur al uit. Die garage was al een aantal keren gerepareerd en hij gebruikte ook al andere dingen als parkeergarage dus dat maakte het wegdoen ook al makkelijker.

Minder spullen is meer

Hou tijdens het ontspullen in je achterhoofd dat minder meer is: teveel spullen geeft vaak teveel chaos in het hoofd van kinderen. Te veel om uit te kiezen is ook niet leuk. Hou het simpel met divers speelgoed waar ze zelf de meeste interesse in tonen. Je kunt ter afwisseling ook een een speel-o-theek uitproberen. Daar kun je tot 3-6 weken aan spullen lenen. Ook erg handig omdat je dan kunt testen of ze iets wel leuk vinden. Dan weet je of iets de moeite waard is om in huis te halen.

Speelgoed hoeft trouwens ook helemaal geen toeters en bellen te hebben. Een simpele tak van een boom kan al erg leuk zijn. Ons zoontje gebruikt een tak vaak als een brandweerspuit om brandjes te blussen 🙂 Zo zie je maar weer; simpel speelgoed prikkelt de fantasie.

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie