Geen shampoo meer gebruiken

Wist je dat er steeds meer mensen zijn die geen shampoo gebruiken? Google maar eens naar “no poo” en je zult er een boel over vinden.

Ook wij gebruiken geen shampoo meer. Voor de enkele uitzonderingen (zoals te vet geworden door olie die ik voor eczeem op mn handen en armen gebruik) was ik mijn haar met een blok olijfoliezeep.

No poo, geen shampoo gebruiken
No poo, geen shampoo gebruiken

Wat zijn de voordelen van geen shampoo gebruiken?

Waarom zou je ook mee doen aan de no poo methode? Ik zal zo ingaan op de voordelen die ik zelf heb ervaren en waar ik in de community Duurzaam leven met kinderen over gelezen heb.

No poo is natuurlijker voor je huid en haar.

Droge hoofdhuid
Je zult merken dat ze op den duur hun natuurlijke balans weer terug krijgen. Shampoo kan verslavend werken voor je haar en hoofdhuid. Reguliere shampoos bevatten vaak conserveringsmiddelen en chemicaliën die de natuurlijke oliën in je haar afbreken en je hoofdhuid uitdrogen.

Roos
Het stoppen met shampoo kan ervoor zorgen dat je geen last meer van roos hebt. De roos kan verergeren in het begin maar na een periode van een week tot enkele maanden herstelt je huid zich weer en verdwijnt het als sneeuw onder de zon.
Dus, wil je van je roos afkomen? Probeer dan eens een paar maanden de shampoo te laten staan.

Vet haar
De kans is ook erg groot dat je haar door een overproductie van talg supervet begint te worden. Ook hierin zal op den duur een natuurlijke balans ontstaan. Hoe lang dat duurt verschilt van persoon tot persoon.
Talg is inmiddels het beste vriendje van mijn haar geworden. Talg maakt je haar glanzend, ik hebt geen andere producten meer nodig.

Tip: begin nu. De huidige thuiswerk coronatijd maakt het je nu ook een stukje makkelijker omdat er minder momenten zijn waarop je met je ‘vette’ haar onder de mensen hoeft te komen. Wat je ook kunt doen is een petje dragen of een staart. Persoonlijk heb ik wel gemerkt dat het zoveel mogelijk je haar los laten het proces versnelt. De frisse wind deed mijn haar goed.

No poo helpt je duurzamer leven

Minder verpakkingen
Als je geen shampoo meer gebruikt zul je dus ook minder verpakkingen gebruiken. Om mijzelf te wassen gebruik ik een blok zeep van de ekoplaza. Deze zeep gebruik ik incidenteel ook voor mijn haar (als het te vettig is geworden door gebruik van huidolie voor mijn handen). Maar dus vrijwel altijd was ik mijn haar met water. Als conditioner zou je azijn kunnen gebruiken. Azijn werkt als conditoner: het maakt je haar glad. Doe dat wel verdund en niet te vaak want anders schijnt het je haar uit te drogen.

Geen siliconen en plastics (polymeren) meer door het doucheputje
Door geen flessen reguliere shampoo meer te gebruiken vermijdt je deze eventuele milieuonvriendelijke Ingrediënten. Op google en in de community duurzaam leven met kinderen kun je goed terrecht voor advies over een duurzame zeep en duurzame shampoo.

Carbon footprint van shampoo
Door te kiezen voor minder of geen shampoo verklein je automatisch ook je carbon footprint. Door een shampoobar te gebruiken (of gewoon je blok zeep zoals ik doe) voorkom je onnodig transport van water: in een fles shampoo zit namelijk een groot deel water. In een blok zeep zit geen water: er kan daardoor in dezelfde vrachtwagen meer zeep vervoerd worden.
Daarnaast doe je ook veel langer met een blok zeep dan met een fles shampoo wat ook weer duurzamer is.

Palmvet
Nog iets om op te letten: palmvet. “De vraag naar palmolie is de afgelopen jaren fors gestegen, omdat het een relatief goedkoop product is. Maar om aan de vraag te kunnen voldoen, worden steeds meer stukken regenwoud gekapt, omdat het plaats moet maken voor palmolieplantages. Meer dan de helft van alle regenwouden in Indonesië zijn inmiddels verdwenen “.

No poo is goedkoper

Doordat je minder zeep nodig hebt ben je op de lange termijn goedkoper uit. Je bespaart immers op flessen shampoo en allerlei haarproducten om meer volume in je haar te brengen of minder droog te maken.

Meepraten over duurzaam leven? –> wordt alvast lid van de facebook-community duurzaam leven met kinderen en/of schrijf je voor de mailing en krijg bericht zodra het groene voetjes forum platform online is.

No poo: je haar niet wassen
No poo: je haar niet wassen

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie