Een andere mindset voor minder bagage

Ook altijd een overvolle koffer?

Zie jij er ook altijd zo tegen op om je koffer of tas in te pakken? Zelf neem ik altijd te veel mee. Het gaat me steeds beter af, maar hoe hard ik mijn best ook doe… Er blijft stomweg altijd iets in m’n tas liggen wat nauwelijks of niet is gebruikt. En nu sinds vorig najaar met een kleintje erbij vind ik het al helemaal lastig. Het maakt ook niet uit wat ik ga doen; een dag weg met rugtas, fietsvakantie of een weekendje met rolkoffer.

Op alles voorbereid willen zijn

Om nog even terug te komen op de ongebruikte bagage: zonde van alle moeite, vind je ook niet? Waarom dit mij toch elke keer gebeurt? Ik denk dat het een stukje (onbewuste) angst is. Je weet nooit wat er zal gebeuren en daar probeer ik mij dan op voor te bereiden. Stel dat……

 • het gaat regenen
 • Oskar tot tweemaal achtereen zijn complete outfit vol gespuugd heeft en er geen schone kleding meer is
 • er een tekort aan luiers is
 • je net geen eten of drinken meer hebt op een vervelend moment zoals een lange treinrit
 • de trein veel vertraging heeft
 • je een lekke band krijgt
 • het frisser wordt en je zonder jas op pad bent gegaan
 • het ‘s nachts in de tent toch te koud is
 • de hele tijd hetzelfde paar schoenen gaat irriteren aan je voeten
 • je geen droge handdoek meer hebt
 • je net niet een leuke kledingmatch kan maken met al het schoons in je koffer
 • je er niet uitkomt met de taal

Loslaten en relativeren

Hoe meer keuzemogelijkheden des te meer om over te twijfelen. Om een voorbeeld te noemen: een kind vragen een keuze te maken tussen twee koekjes zal hem makkelijker afgaan dan wanneer het er vijf zijn. Hoe meer potentiële spullen om mee te kunnen nemen op reis, des te meer variabelen om uit te kiezen. Maar…omdat een koffer niet oneindig te vullen is moet je keuzes maken.

Om het mijzelf gemakkelijker te maken heb ik enige tijd geleden met een kritische blik mijn spullen opgeruimd en geordend. Wat ik zelden of niet (meer) gebruik heb ik weggegeven of verkocht, de rest heb ik in bakken geordend. Binnenkort ga ik het nog een extra keer uitzoeken, er is nog steeds te veel om uit te kiezen:)

Onzekerheden

Probeer onzekerheden los te laten. Je kan nu eenmaal niet altijd op alles voorbereid zijn. Ik denk dat er in het alledaags leven überhaupt weinig mensen zijn die alles altijd onder controle hebben? En bovendien….vind je ook niet dat deze onvoorspelbare momenten het leven juist wat uitdaging geven?

Wees creatief

Bedenk je dat het vaak wel mogelijk is om ter plekke een oplossing te regelen. Knellen je schoenen en heb je geen extra mee? Dan kun je vast en zeker ergens wel wat leuks kopen. Heb je gelijk een alledaags aandenken aan je vakantie;) Is je enige trui nog niet droog? Trek dan meerdere shirts aan; het dragen van laagjes geeft je ook verrassend veel warmte. Is de slaapzak van jouw baby toch nog iets te koud in de tent? Vul deze van binnen dan op met een dik vest voor extra isolatie en trek desnoods jouw sokken over zijn armpjes aan.

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie