Barefootschoenen en op blote voeten lopen

En over dikke zolen en de invloed van schoenen op een kindervoet..

Voeten zijn waardevol. Op voeten loop je de hele dag. Voeten zijn de basis van een keten: Is de eerste schakel verzwakt dan zul je dit altijd ergens merken. Maar soms heb je het niet eens door…

Een mooie reeks van schoenen met hakjes is te vinden in mijn kast. Inclusief een steunzool tegen overpronatie (naar binnen zakken van de enkel). Toch draag ik ze nu nog zelden. Ik ben sinds kort overgegaan op barefootschoenen.

Ik ben sinds kort overgegaan op barefootschoenen 

En zodra ik thuis ben gaan ook deze barefootschoenen direct uit. Mijn roots ligt bij lopen met blote voeten; als kind deed ik dat ook maar als te graag. Waarom ik liever met blote voeten en barefootschoenen loop:

Gezonde voeten: de basis voor gezond bewegen en een gezond lichaam

Voeten zijn de basis van het lichaam. Ze zijn het begin van de keten. Als er iets niet goed zit met je voeten dan merk je dit vaak ook aan je knieën, heupen, rug en zelfs hoger.

Veel mensen hebben niet eens door dat ze voetklachten hebben 

Veel mensen hebben niet eens door dat ze voetklachten hebben. Om een voorbeeld te noemen: een boel mensen (ook ik) hebben voeten die te veel proneren. Proneren is het naar binnen draaien van de enkels.

Waarom is overpronatie slecht?

Pronatie van de voet is niet slecht. Pronatie hoort bij een gezonde voet. Maar te veel proneren is wel slecht: dan worden er grenzen bereikt die je gewrichten, spieren en banden te boven gaan. Daardoor krijg je uiteindelijk klachten van pijn of vermoeidheid in je voeten, benen, heupen, rug of verder..

Proneren is het naar binnen draaien van de enkels. Overpronatie is het te vele naar binnen draaien van de enkels 

Zoals op het voorgaande filmpje te zien is draait het onderbeen (de tibia) naar binnen op het moment dat de enkel doorzakt (overpronatie).

Ook zie je het bovenbeen draaien, maar deze draait niet altijd gelijk mee. Dat hangt er vanaf of je been gebogen of gestrekt is.

Bij een gestrekt been

Bij een gestrekt been is er direct al geen onderlinge beweging tussen de botten van het kniegewricht mogelijk. Je bovenbeen draait daarom vanaf het begin al mee met je onderbeen.

Bij een gebogen been

Wanneer je knie juist nog iets (of meer) gebogen is, dan kan je scheenbeen eerst nog een beetje draaien ten opzichte van je bovenbeen. Ook deze beweging heeft een maximale grens: je bovenbeen draait daarom ook weer mee. Dat is belangrijk want anders zou je je kniegewricht forceren in onnatuurlijke bewegingen.

Te veel pronatie van de voet geeft klachten

Door overpronatie wil je onderbeen dus verder draaien dan wat door je knie opgevangen kan worden. Dus draait je bovenbeen mee. Mooie oplossing van het probleem toch?

Nee.. Ik noem het probleemverschuiving. Naar je heup. Want ook daar zit een maximale bewegingsmogelijkheid in.

De zwakste schakel zal het bezuren 

Ergens komt er toch ooit toch een klacht naar voren. De zwakste schakel zal het bezuren. De klacht zal best nog mee kunnen vallen. Je hebt er jarenlang geen last van. Maar ook zou het best wel eens kunnen verergeren.

Een steunzool tegen overpronatie

Een steunzool is een snelle oplossing. Ze werken direct. Er hangt alleen wel een nadeel aan: steunzolen maken je voetspieren enorm lui. En die luie voeten maken het probleem alleen maar groter.

Die luie voeten maken het probleem alleen maar groter 

Waarom een steunzool je voeten lui maakt

Schoenen is een stuk techniek wat ergomisch niet te evenaren is met blote voeten.

Op blote voeten lopen doet je voeten echt goed. Op blote voeten lopen maakt de spieren van je voetboog sterker. En dat is juist nodig voor een gezonde portie pronatie van je voet. De slogan “if you don’t use it you loose it” die ik bij mijn studie bewegingstechnologie tig keren heb gehoord, is hier zeker op zijn plaats.

Overpronatie is het gevolg van te zwakke voetspieren. Ze kunnen je enkelgewricht niet meer in balans houden. Ze kunnen niet opbotsen tegen je lichaamsgewicht.

Spieren van je voetboog: If you don’t use it you loose it

Op blote voeten lopen pakt de oorzaak van het probleem aan. En met barefoot schoenen doe je dat ook. Barefoot schoenen hebben een dunne vlakke zool zonder hielverhoging (zero drop) en lopen breed uit bij de tenen. De schoen heeft een oprolbare zool zodat je voet niet gehinderd wordt in de afwikkeling.

Barefoot wordt door veel mensen nog gezien als hippie. Toch is barefoot lopen in opkomst. Sinds ik ook het “blotevoetenvirus” heb snap ik waarom….

Op blote voeten lopen en barefoot schoenen

Zoals ik al zei train je je voetspieren door op blote voeten te lopen. Je kan ook oefeningen doen, maar de beste training is toch het lopen met je blote voeten.

De beste training is toch het lopen met je blote voeten 

Zelf loop ik ook grotendeels op blote voeten. Buitenshuis trek ik vaak nog wel schoenen aan: bij voorkeur mijn barefoot schoenen. Barefoot schoenen voelen aan alsof je op dunne sokken loopt. Ze beschermen tegen wondjes. Maar je voeten houden wel hun bewegingsvrijheid.

Van gewone schoen naar barefoot schoenen

Voor wie weinig op blote voeten loopt kan het een grote overstap zijn. Laat je voeten er geleidelijk aan wennen. Als het pijn doet of wanneer je voet bijvoorbeeld al heel erg ingezakt is; raadpleeg dan een specialist zoals een fysiotherapeut of manueel therapeut.

Hoe ik mijn voeten heb laten wennen aan het barefoot lopen

Wat ik heb gedaan is vertrouwen op mijn eigen gevoel. En rustig aan opbouwen met de intensiteit.

Ik ben begonnen met altijd op blote voeten lopen in huis. En als ik de tuin in stap draag ik ook geen schoenen meer. Ook niet met regen. En ook met kleine stukjes lopen op de stoep voor ons huis; zoals wanneer ik mijn zoontje daar met zijn loopfiets laat spelen.

Vraag niet gelijk te veel van je voeten. Bouw het op. De beste manier om te wennen is door in huis (en op je werk als dat kan) zo vaak mogelijk op blote voeten of sokken te lopen. In het begin van dit filmpje geven ze aan hoe je het blote voeten lopen kan opbouwen:

Met blote voeten of barefoot schoenen lopen voelt fijn

Elke stap ervaar je. Met blote voeten nog meer dan met barefoot schoenen. Barefoot schoenen beschermen je voeten tegen scherpe dingen zoals stukjes glas, in de stad kan dit erg fijn zijn. Het verschil tussen barefoot schoenen en blote voeten is het gevoel; je voelt drukverschillen beter maar bijvoorbeeld niet of een steen warm of koud aanvoelt.

De overstap naar barefoot schoenen is mij goed bevallen. In de herfst ga ik zeker weten op zoek naar een mooie set voor de koudere winterdagen! 

Doe ik mijn oude schoenen weg?

Ik deel de mening met onderstaand filmpje. Een grote fan van mijn oude schoenen ben ik niet meer, maar ik zal ze nog wel dragen. Puur vanwege hun uiterlijk; een hakje staat nu eenmaal leuker bij een chique jurkje dan mijn barefoot schoenen. En lopen met blote voeten kan niet altijd.

Wat is een goede kinderschoen?

Kinderen worden geboren met een platvoet. De beenderen, spieren, pezen zijn nog niet volledig ontwikkeld. De voetboog zal zich vormen door te lopen. Dit kan tot 10-jarige leeftijd duren.

Hoe de voetboog zich zal ontwikkelen hangt van de omstandigheden af: is er afwisseling van ondergrondEn wat voor schoen wordt er gedragen?

Het lopen op oneffen ondergrond geeft diversiteit aan de ontwikkeling van de voetspieren. Anders dan bij het continue lopen op een platte stoep train je de voetspieren op het inspringen van wisselende omstandigheden. Dit bevordert de ontwikkeling van een gezonde voet. Een glibberige modderige ondergrond vraagt bijvoorbeeld een ander krachtenspel dan het bergafwaarts lopen.

Als een kind een schoen met dikkere stugge zolen draagt dan zullen zijn voeten veel minder meekrijgen van de ondergrond. Naast het feit dat zolen het gevoel van de voetzool belemmert zal door de dikte er ook minder druk op de voeten worden ervaren. Vooral op oneffen grond zul je merken dat de allerkleinsten moeizamer lopen met dikke zolen. In onderstaand filmpje kun je het verschil tussen een schoen met standaard zool en een kinder barefootschoen goed zien. Een fijne barefoot kinderschoen is de Bobux Xplorer.

Extra inspiratie en informatie over barefootschoenen en op blote voeten lopen

Een barefoot freerunner: Met blote voeten kun je goed in de stad rennen en springen.
Met blote voeten kun je goed hardlopen. Dan is de impact van krachten op de rest van je lichaam zelfs een stuk kleiner.

Geef een reactie