Categorieën
eten

Duurzaam broodbeleg: pindakaas

In dit blog over duurzaam broodbeleg staat pindakaas in de spotlight. Hoe wordt het gemaakt? Wat is de footprint van pinda en zijn er nog andere alternatieven voor duurzaam broodbeleg? Ook delen we een recept: zelf pindakaas maken.

Kun je pindakaas zien als duurzaam broodbeleg? Samen met tamme kastanjes hebben pinda’s de laagste footprint onder de noten.

In Nederland wordt nogal wat pindakaas gegeten. Niet alleen waar pinda’s vandaan komen maar ook de productie, de andere ingredienten in pindakaas en transport heeft een impact op de footprint.

Om te beginnen: Weet jij hoe ze pindakaas maken?

Pindakaas: vanuit de grond tot aan de winkel

Hoe duurzaam is pindakaas?

In de meeste pindakaas (en ander broodbeleg) zit palmolie. Een duurzame keuze is kiezen voor een pindakaas zonder palmolie.

Waarom is palmolie niet duurzaam en waar vind je palmolievrije pindakaas?

Duurzaam broodbeleg: pinda is duurzamer dan een plakje worst

Noten hebben een lagere co2footprint dan dierlijk. Wil je je footprint verkleinen? Probeer dan eens vaker vega(n) te eten.

Duurzaam broodbeleg: footprint van pinda’s

Voor de ouders onder ons: in de community duurzaam leven met kinderen lees je veel over minder of geen vlees eten met kinderen. Je kunt er ook vragen naar vega(n) kinderrecepten.

Is zelf pindakaas maken duurzamer?

Daarnaast kun je zelf bepalen wat je in je zelfgemaakte pindakaas stopt: geen toegevoegde suikers of (trans)vetten meer. Zelf maken is dan juist duurzamer voor je lichaam.

Recept: zelf pindakaas maken

Het klinkt meer werk dan het is en daarom hikken veel mensen er tegenaan merken wij. Het is in enkele minuten gemaakt en je kunt er langere tijd mee doen.

Wij maakten pindakaas met sesam .

Zeld pindakaas maken – GroeneVoetjes

Kastanjepasta duurzamer dan pindakaas?

Pinda’s komen uit verwegistan, tamme kastanjes vind je al aan een boom in eigen stad. Kastanjepasta lijkt ons daarom ook een duurzaam broodbeleg.

Wat denk jij? Kun je stellen dat kastanjepasta nog duurzamer is dan pindakaas? Er is immers veel minder transport voor nodig is. Wist je dat er een boel plekken in Nederland en Belgie zijn waar je tamme kastanjes kunt wildplukken? (link: wildplukkaart)

Ander duurzaam broodbeleg?

Van peulen, groente en bonen kun je de meest heerlijke spreads maken. Om je eerlijk te bekennen heb ik daar zelf nog niet de moeite voor genomen maar het staat wel op het to-do-lijstje. Zodra we hiermee aan de slag gaan delen we dit op ons YouTubekanaal.

Samenvatting

In dit blog over duurzaam broodbeleg staat pindakaas in de spotlight. Hoe wordt het gemaakt? Wat is de footprint van pinda en zijn er nog andere alternatieven voor duurzaam broodbeleg? Ook delen we een recept: zelf pindakaas maken.

Ook interessant:

Door Anneloes

Samen met mijn man en ons zoontje Oskar ben ik regelmatig op de fiets te vinden. In eigen stad maar ook verder in Nederland en buitenland. Voor de komst van Oskar deden wij al zo'n 9 jaar achtereen aan fietsvakanties en er zullen er nog vele volgen...

Geef een reactie